Hjem >> Fotballreiser Queens Park Rangers >> Queens Park Rangers historie


Queens Park Rangers historie og berømte spillereHistorien starter på Queens Park Rangers åpningsside.

Fem fakta om Queens Park Rangers
1. I 1907-08, da laget vant Southern League, ble Evelyn Lintott QRPs første spiller på det engelske landslaget
2. Det største publikumstallet på en QRP-kamp var 41.097 mot Leeds United i 1931-32 sesongen, da klubben spilte på White City.
3. Klubben innførte grønne og hvite striper på draktene i 1892-93, og vant også sitt første trofe, West London Observer Cup. De nåværende blå og hvite stripene ble innført i 1926
4. Da Rangers vant tredjedivisjon i 1967, ble de den første klubben fra den tredje divisjonen som vant ligacupen. De slo West Bromwich Albion 3-2
5. Storbritanias første kunstgressbane ble lagd på Loftus Road i 1981. Den ble fjernet i 1988.

Kuriositeter
Angrepsspilleren Les Fedinand, som kostet QPR bare 40.000 pund fra Haynes i 1987, ble solgt til Newcastle United for 6. mill. pund, ny klubbrekord, i 1995.

Titler
Championship: 2011
Andredivisjon: 1983
Tredjedivisjon: 1967
Tredjedivisjon (sør): 1948
Ligacupen: 1967

Historie
Queens Park Rangers ble etablert i 1886, etter sammenslåing av Christ Church Rangers og St Jude's Institute. Laget ble profesjonelle i 1899-1900 og ble med i Southern League, som de vant i 1908 og 1912. Skotten James Cowan hadde ansvaret fra 1906 til 1913, i totalt 296 kamper. I tillegg til serieseierne kom laget på andreplass i Charity Shield i 1908 og 1912.
Etter å ha spilt på Park Royal siden 1904-1905 flyttet klubben til sin nåværende hjemmebane Loftus Road sesongen 1917-1918. QPR ble med i Football League i 1920, og 11 år senere var de på flyttefot igjen, til den enorme White City Stadium, ikke så langt fra Loftus Road. Bare et år etter flyttingen spilte de en testkamp i flomlys, og etter to sesonger flyttet de tilbake til Loftus Road.
Ytterligere sju managere var sjef for Rangers etter Cowan, før Dave Mangnall ble utnevnt i april 1944. Han ledet laget til andreplass i tredjedivisjon (sør) i 1947, og et år senere ble klubben mestere i denne serien og rykket opp til andredivisjion. Mangnall solgte Reg Allen til Manchester United for 11.000 pund, ny rekord for en målvakt den gangen, og kjøpte Tony lngham fra Leeds United. Han skulle bli den spilleren som spilte flest kamper for Rangers.
I 1952 rykket laget ned til tredjedivisjon (sør), og på slutten av neste sesong ble Mangnal erstattet som sjef av Jack Taylor. Taylor satt nesten sju år i jobben, og i løpet av denne tiden begynte laget å spille i tredjedivisjon, siden Football League la ned sine regionale divisioner. I august 1959 ble Alec Stock utnevnt som manager, og gjennom de neste ni årene ledet han laget gjennom hele 439 kamper, ny klubbrekord. Han fikk laget til å skifte draktfarge, flytte nok en gang til White City Sadium og deretter tilbake til Loftus Road etter bare ett år, blir seriemestere i tredjedivisjon i 1967 og vinne ligacupen. Jim Gegory hadde tatt over som styreformann i klubben, og fikk oppleve at QPR rykket opp nok en gang i 1968, denne gangen fra andreplass i andredivisjon. Stock sluttet på begynnelsen av sesongen 1968-1969.

Bill Oodgin og Tommy Docherty tok over i korte perioder som managere før Les Allen ble utnevnt i desember 1968. På slutten av sesongen rykket Rangers ned til andredivisjon med bare 18 poeng, den gang ny bunnrekord. Allen sluttet i januar 1971. Etter ham fulgte en stabil periode under Gordon Jago. Med høyt vurderte spillere som Rodney Marsh, Stan Bowles og Frank McLintock på laget rykket klubben opp i 1973 fra andreplass i andredivisjon.
Etter 161 kamper som sjef sluttet Jago i september 1974, og ble erstattet av Dave Sexton, som hadde fått sparken av rivalene Chelsea fra Vest-London. På slutten av sesongen 1975-1976 hadde Sexton ledet laget til andreplass i førstedivisjon. De tapte tittelen den siste dagen i sesongen, men hadde gjort nok til å kvalifisere seg til UEFA-cupen. Etter å ha sluttet på Loftus Road i juli 1977 tok Sexton over i Manchester United, og ble erstattet av Frank Sibley, tidligere forsvarsspiller på QPR. Stock kom deretter tilbake en periode som midlertidig manager, før Steve Burtenshaw begynte i august 1978. Under tidligere Sheffield Wednesday-sjef Burtenshaw rykket laget ned til andredivisjon i 1979.

I mai det året kom Tommy Docherty, som tidligere bare hadde ledet laget gjennom fire kamper, tilbake til klubben som manager. Han varte i 51 kamper denne gangen, frem til oktober 1980, da den tidligere spilleren Terry Venables ble sjef. Venables hadde lyktes som manager for London-naboene Crystal Palace, og i hans andre sesong hos Rangers ble laget slått av Tottenham i omkampen av finalen i FA-cupen. På slutten av sesongen 1982- 1983 rykket OPR opp som vinnere av andredivisjon. og den første sesongen tilbake i øverste division endte de på femteplass.
Venables sluttet for å bli manager for det spanske gigantlaget Barcelona, noe som førte til at både Jago, Alan Mullery og Sibley jobbet en kort periode på Loftus Road, før Jim Smith ble utnevnt som manager i juni 1985. Laget til Smith tapte 3-0 i finalen i . ligacupen i 1986 mot Oxford United, Smiths tidligere lag. Han sluttet for å ta over i Newcastle United i desember 1988.
Jobben i Rangers gikk da til Trevor Francis, tidligere angrepsspiller på det engelske landslaget, samt Don Howe tidligere manager for Arsenal, før en tidligere midtbanespiller fra klubben, Gerry Francis, ble utnevnt i 1991. Laget var med og stablede Premier League til sesongen 1992-1993, og kom på femteplass. De ble dermed det laget fra London som gjorde det best denne sesongen. Francis sluttet i november 1994 og ble Tottenham-manager.
En annen tidligere spiller, Ray Wilkins, begynte som spillende manager og ledet klubben til åttendeplass. I juli 1995 ble den ledende angrepsspilleren Les Ferdinand solgt til Newcastle for en rekordsum, et trekk mange supportere trodde ville bli ugunstig for klubben - og det ble det også, for QPR rykket ned neste vår. Wilkins sluttet i september 1996 og ble etterfulgt av Stuart Houston, John Hollins, Ray Harford og lain Dowie, før Gerry Francis kom tilbake som manager i oktober 1998. Siden laget strevde, sluttet han i februar 2001, og enda en tidligere Rangers-spiller, lan Holloway, ble hentet inn. Han klarte ikke å hindre at de rykket ned til andredivisjon, nå det tredje høyeste nivået av engelsk fotball.

Laget tapte finalen i play-off i 2003 mot Cardiff City, men året etter ledet Holloway dem til opprykk fra andreplass. Da det gikk rykter om at en annen klubb prøvde å skrive kontrakt med manageren, ble han suspendert tidlig i 2006. På det tidspunktet ble klubben rammet av en rekke økonomiske problemer, og ytterligere to tidligere spiller prøvde seg i managerjobben - først Gary Waddock og deretter John Gregory. Men klubbens nye eiere, Formula One-sjefene Bernie Ecclestone og Flavio Briatore, ga Gregory sparken og hentet inn italieneren Luigi De Canio i oktober 2007. Han trakk seg i mai året etter, angivelig av personlige årsaker. Ytterligere sju managere satt korte perioder før Nei I Warnock, som hadde sluttet i Grystal Palace, ble manager i mars 2010. Han hjalp dem med å unngå nedrykk, og neste sesong ledet han dem til Premier League som mestere i Championship.

Selv etter at laget hadde vunnet serien, så det ut til at plassen i øverste divisjon neste sesong var i fare. The Football Association gransket påståtte uregelmessigheter når det gjaldt Alejandro Faurlins overgang fra lnstituo. og kom frem til at klubben hadde opptrådt ukorrekt. FA ila dem en bot på 875 000 pund, men kom frem til at de ikke fikk poengtrekk. noe som ville ha kostet dem opprykk. Den malaysiske forretningsmannen Tony Fernandes ble hovedaksjonær i klubben i august 2011, men siden laget lå kun tre plasser unna å rykke ned i januar 2012, ga han Warnock sparken. Mark Hughes, tidligere manger for Wales, Blackburn Rovers, Manchester City og Fulham, ble utnevnt to dager etter at Warnock ble avskjediget. Hughes klarte å holde QPR i øverste divisjon, men etter 12 kamper uten seier på begynnelsen av sesongen 2012-2013 fikk han sparken og ble erstattet av tidligere Tottenham-manager Harry Redknapp. TIi tross for en rekke store kjøp i januar 2013 klarte ikke Redknapp å holde Rangers i Premier League.

Bli med på Queens Park Ranger kamp

Arsenal - Chelsea - Crystal Palace - Fulham - Liverpool - Leeds - Manchester United - Tottenham - QPR - Barcelona - Paris SG - Manchester City

TERMINLISTER PREMIER LEAGUE KAMPER

Terminliste Arsenal - Terminliste Chelsea - Terminliste Crystal Palace - Terminliste Fulham - Terminliste Leeds - Terminliste Liverpool - Terminliste Manchester United - Terminliste Manchester City - Terminliste Tottenham