Hjem >> Fotballreiser Manchester United >> Manchester United historie og fakta


Manchester United historie og berømte spillere


Historien starter på Manchester United åpningsside.

Manchester United er ikke bare den største klubben i Storbritania, men et av de største og mest berømte lagene i hele verden. Klubben ble etablert som Newton Heath LYR Fotball Club i 1878, tok sitt nåværende navn i 1902, og flyttet åtte år senere til sitt nåværende hjemmebane Old Trafford. Klubbens historiske stadion, også kjent som Theatre of Dreams, er blitt videreutviklet opp igjennom årene og er nå den største klubbstadion i England. Bare Wembley er større. Klubbens imponerende trofefangst begynte med Manchester Cup i 1886, da de fortsatt het Newton Heath. Ernest Magnall hjalp United å vinne de første to titlene, i 1908 og 1911, i tillegg til den første seieren i FA-cupen, i 1909.

Sir Matt Busby, som var manager fra 1945 til 1969 og i deler av sesongen 1970-1971, var mannen som startet Uniteds dominerende posisjon i engelsk fotball, med fem serietitler og to FA-cuper. I 1958 ble imidlertid klubben rammet av en tragedie, da et fly tok fyr før take-off i Munchen, og sju av Uniteds beste unge spillere var blant de 21 som døde. Gjennomsnittsalderen deres var bare 24, og de hadde allerede fått tilnavnet «Busby Babes» på grunn av det utrolige talentet de hadde vist. Busby selv, og spilleren Bobby Charlton, var to av de som overlevde tragedien. Busby og Charlton skulle få klubben på skinner igjen slik at den ble et av de største lagene i verden. Begge ble senere adlet og skulle bli legender fra Old Trafford. Busby ledet laget frem til 1969 og Charlton spilte for dem til 1973. Senere ble han klubbdirektør. Charlton viste frem sine ferdigheter side om side med storheter som George Best og Denis Law, samtidig som laget vokste i betydning rundt i verden. Nå har United vunnet et rekordhøyt antall titler på øverste nivå av engelsk fotball, men klubben har ikke alltid spilt på øverste nivå, og det mest sjokkerende nedrykket, til den gamle andredivisjon - det som nå er Championship - kom i 1974. De rykket opp igjen til førstedivisjon på første forsøk, var med og etablerte og var det første laget som vant Premier League sesongen 1992-1993.

Etter at en rekke trenere mislyktes med å løfte klubben til dens tidligere voldsomme høyder, tok sir Alex Ferguson over som manager i 1986. Den tidligere Aberdeen-sjefen hadde ansvaret for to av Uniteds tre seiere i serievinnercupen. Red Devils hadde vunnet sin første europeiske tittel i 1968 under Busby, da de knuste Benfica 4-1 på Wembley som det første engelske laget til å vinne serievinnercupen. Klubben måtte vente helt til 1999 på neste seier i det som nå var Champions League, under Ferguson, etter en utrolig kamp I Barcelona mot Bayern Munchen. United lå under 1-0 etter bare seks mininutter, men på overtid klarte innbytter Teddy Sheringham å utligne. 101 sekunder senere klarte Ole Gunnar Solskjær, som hadde kommet på banen etter 81 spilte minutter, å score vinnermålet. Den sesongen tok United en unik tredobbelt seier- Champions League, Premier League og FA-cupen.
Fotballreiser og billetter Manchester United kamper

Klubbens tredje suksess i Europa kom i 2008, da de slo Premier League-rivalene Chelsea i Moskva. Det var 1-1 etter 90 minutter og fortsatt det samme etter ekstraomganger. United vant straffekonkurransen 6-5.
I 2005 ble klubben kjøpt av den amerikanske familien Glazer, og ble den gangen verdsatt til rundt 800 millioner pund. Eksperter anslår nå verdien til over 1,4 milliarder pund.
Det har kommet tap underveis, noen av dem pinlige, og ingen av dem i større grad enn da United ble knust 6-1 på hjemmebane av rivalene Manchester City i 2011. Det var bare den tredje gangen i løpet av Fergusons manager karriere at laget hans hadde sluppet inn seks mål på en kamp..
City fulgte opp med å ta tittelen fra United på slutten av den samme sesongen, 2011-2012. Enda verre var det at United nettopp hadde satt ny rekord ved å vinne de 19 siste seriekampene på hjemmebane..
Ferguson lovet at laget hans skulle komme tilbake sterkere og mer sultne neste sesong, og ta tilbake tittelen fra rivalene fra Manchester. United befant seg i en imponerende posisjon mens det fortsatt var to måneder igjen å spille av sesongen 2012-2013, og sikret seg Premier League-seieren med en overbevisende 3-0-seier på hjemmebane mot Aston Villa 22. april 2013. Alle tre målene kom fra nederlenderen Robin van Persie, angrepsspilleren som var kjøpt fra Arsenal for 24 millioner pund sommeren før. Ironisk nok var det van Persie, som var spiller nummer 20, som sørget for at The Red Devils vant sin 20. engelske serietittel.

Den seieren førte også med seg et uventet sjokk - Ferguson gikk av i en alder av 71 år. I løpet av sin tid i United tok sir Alex 13 Premier League-titler, ga klubben ny rekord med 20 engelske serieseiere totalt, og ble etter manges mening verdens mest suksessrike fotballmanager. Han tok 38 større trofeer i løpet av de 26 årene han satt som sjef.
Fergusons etterfølger var også skotte, nemlig David Moyes, som begynte da kontrakten hans med Everton hadde gått ut. Hans første år som manager (2013-2014) ble ikke lett, da United falt ut av tetstriden flere måneder før sesongen var over. Moyes fikk sparken i slutten av april 2014, og Ryan Giggs overtok som midlertidig manager.

Historien starter på Manchester United åpningsside.

Bli med oss på Manchester United kamp

Arsenal - Chelsea - Crystal Palace - Fulham - Liverpool - Leeds - Manchester United - Tottenham - QPR - Barcelona - Paris SG - Manchester City

TERMINLISTER PREMIER LEAGUE KAMPER

Terminliste Arsenal - Terminliste Chelsea - Terminliste Crystal Palace - Terminliste Fulham - Terminliste Leeds - Terminliste Liverpool - Terminliste Manchester United - Terminliste Manchester City - Terminliste Tottenham