Hjem >> Fotballreiser Manchester City kamper >> Manchester City historie og fakta


Manchester City fakta, historie og berømte spillere
Etablert: 1894
Publikumsrekord: 84.564 mot Stoke City i FA-cupen 1934
Største seier: 12-0 mot Liverpool, Stanley, FA-cup 1890
Verste tap: 2-10 mot Small Heath i 1893
Hjemmebane: Eithad Stadium
Kapasitet: 48.000
Flest kamper: Alan Oakes, 680, 1959-76
Flest scoringer: Eric Brook, 177, 1928-40
Dyreste kjøp: Sergio Aguero, 38 mill. pund fra Atletico Madrid, 2011
Dyreste salg: Shaun Wright-Phillips, 21 mill. pund til Chelsea i 2005
Laveste divisjon: Tredjedivisjon
Høyeste divisjon: Premier League

Manchester City historie Manchester City oppsto i 1880 som St Mark's kirkelag, og byttet navn til Ardwick i 1887 tør de tok sitt nåværende navn i 1894. Som Ardwick hadde de vært med og etablert andredivisjon i 1892, og sju år senere tok de tittelen, og ble det første laget som sikret seg automatisk opprykk. Lagets første seier i FA-cupen kom i 1904, da de slo Bolton Wanderers i finalen på Crystal Palace. I 1923, etter en brann på hjemmebanen Hyde Road, flyttet klubben til Maine Road som skulle bli deres hjem de neste 80 årene. Tre år senere ble de det første laget fra Manchester som fikk spille på Wembley, der de tapte 1-0 i finalen mot Bolton. De rykket ned samme sesong. To år senere rykket imidlertid laget opp som serievinnere og ble hyllet som det laget i Football League som hadde de beste supporterne. Selv om de tapte i finalen i FA-cupen i 1933, tok laget igjen for det neste sesong, da de slo Portsmouth 2-1 og vant trofeet. Og så, i 1937, vant Manchester Cityførstedivisjon for første gang.

City fortsatte å spille under andre verdenskrig, i en spesialorganisert divisjon, men måtte la rivalene Manchester United bruke Maine Road, siden Old Trafford var skadet. Da seriespillet ble gjenopptatt, rykket City opp som seriemestere i andredivisjon i 1947. De tapte nok en finale i FA-cupen da de slått av Newcastle United i 1955, men tok igjen for det ved inne trofeet året etter, med seier 3-1 over Birmingham City.

Under manager Joe Mercer vant laget andredivisjon i 1966, og to år senere tok de sin andre serieseier. Tolv måneder er det slo de Leicester City 1-0 og vant dermed FA-cupen. Velmaktsdagene fortsatte i 1970, med seier i cupvinnercupen og ligacupen. Mercer ble imidlertid drevet ut under en overtakelsesstrid. Han forlot klubben i oktober 1971, og ble støttet av sin assistent, den filthattkledde Malcolm Allison, hvis prangende klær og sigarer noen ganger ble lagt mer merke enn resultatene til laget hans. Allison sluttet i mars 1973, og hans assistent Johnny Hart tok over i seks måneder, men sykdom tvang ham til å tre til side. Den respekterte spilleren Tony Book kom inn som midlertidig manager frem til Ron Saunders tok over. Saunders ledet klubben til et tap i finalen i ligacupen mot Wolves, og tikk sparken rett før slutten på sesongen 1973-1974, etter seks måneder i jobben.

Book kom tilbake igjen for de neste fem årene. I denne perioden vant City 2-1 over Newcastle og vant dermed Iigacupen i 1976. Allison kom så vidt tilbake til managerstillingen i juli 1979, men sluttet etter en rekke uenigheter i oktober 1980. Book trådte til nok en gang, før John Bond ble hentet fra Norwich City i oktober 1980. Laget til Bond tapte 3-2 mot Tottenham i en omkamp av finalen i FA-cupen i 1981, og han gikk av i februar 1983. John Benson, Bonds tidligere assistent, tok over i fire fatale måneder, og tikk sparken etter at City rykket ned.
Fotballreiser og billetter Manchester City kamper

Celtic-manager Billy McNeill begynte i juni 1983, og på slutten av sin andre sesong hadde han ledet klubben til opprykk. Han sluttet i september 1986 for å begynne i Aston Villa. Jimmy Frizell, en tidligere Oldham-manager som hadde jobbet som McNeills assistent, tok over, men fikk sparken i mai 1987, da City rykket ned til andredivisjon igjen. Mel Machin, tidligere midtbanespiller på Gillingham, Bournemouth og Norwich City, fikk sin første managerjobb, og ledet City til opprykk i sin ande sesong. Deretter sluttet han bare noen få måneder inn i sesongen 1989-1990.

Keegan ledet City til Premier League på slutten av sin første sesong. da laget hans scoret utrolige 108 mål i førstedivisjon. Han var fortsatt sjef da City flyttet til sin nye hjemmebane i 2003, men sluttet i mars 2005, etter å ha kunngjort at han ville slutte med fotball på slutten av den sesongen. Den tidligere forsvarsspilleren Stuart Pearce, som hadde jobbet under Keegan, tok over, men fikk sparken på slutten av sesongen 2006-2007.

Peace ble erstattet av en annen tidligere England-manager, Sven Gøan Eriksson, som var Citys første utenlandske manager. I juni 2008, etter 11 måneder som sjef, fikk han sparken. Tidligere Wales-manager Mark Hughes ble lokket fra sjetsstolen i Blackburn og skrev en treårskontrakt. Bare noen måneder etter at han tok jobben, fikk Manchester City nye eiere: Abu Dhabi UG. De finansierte rekordkjøpet på 32,5 millioner pund for brasilianske Robinho fra Real Madrid, pluss en rekke andre dyre overganger.

Etter bare to seiere på 11 kamper fikk Hughes sparken i desember 2009 og ble erstattet av tidligere Inter Milan-sjef Roberto Mancini. Italieneren ledet City til den beste plasseringen i Premier League noensinne med femteplass, en plass i Europaligaen, og semifinale i ligacupen. I 2011 tok klubben, som på dette tidspunktet var kjent for en rekke dyre kjøp, seieren i FA-cupen med 1-0 over Stoke City.
De dyre kjøpene ga betalt igjen på slutten av sesongen 2011-2012, da City vant sin tørste tittel i øverste divisjon på 44 år, etter en siste desperat seier over QPR den siste dagen i sesongen. Påfølgende sesong levde imidlertid ikke opp til forventningene hos Citys eiere, som hadde investert millioner av pund i laget. Laget klarte ikke å beholde Premier League-tittelen, og rivalene Manchester United gikk av med seieren. Etter å ha tapt 1-0 i finalen i FA-cupen mot det mye dårligere laget Wigan, fikk Mancini sparken som manager 14. mai 2013, på dagen et år etter at han ledet City til tittelen. Han ble erstattet av chileneren Manuel Pellegrini, som hadde vært manager for Malaga. I 2013-2014 ledet han laget til 3-1 over Sunderland og vant ligacupen.

Fem fakta 1. City hadde spilt på Main Road i 80 år før de flyttett til sin nye hjemmebane i 2003. Stadionet ble bygget til Samveldelekene i 2002, men ble pusset opp for 20 mill. pund før man begynte å spille fotball der.
2. Før Citys hjemmebane fikk sitt offisielle navn Eithad Stadium, var det noen supportere som døpte den Eastlands, et navn som har festet seg
3. Den første City-trøyen ble laget i 1884, i svart, med et kors i malteserstil
4. Manchester Citys offisielle supporterklubb ble etablert i 1949
5. Klubbmerket, som ble innført i 1965, er basert på den sentrale delen av våpenskjoldet til byen Manchester

Kuriositeter
Manchester City var den første klubben som kjøpte tre spillere til over 1 million pund for hver enkelt: Steve Daley, Kevin Reeves og Trevor Francis.

Bli med oss på Manchester City kamp

Arsenal - Chelsea - Crystal Palace - Fulham - Liverpool - Leeds - Manchester United - Tottenham - QPR - Barcelona - Paris SG - Manchester City

TERMINLISTER PREMIER LEAGUE KAMPER

Terminliste Arsenal - Terminliste Chelsea - Terminliste Crystal Palace - Terminliste Fulham - Terminliste Leeds - Terminliste Liverpool - Terminliste Manchester United - Terminliste Manchester City - Terminliste Tottenham