Hjem >> Fotballreiser Fulham >> Fulhams historie og fakta

Fulhams historie, fakta og berømte spillere


Historien starter på Fulham åpningsside.

Klubben ble opprinnelig etablert som St Andrew's kirkes søndagsskolelag i 1879, mens Fulham kom til i 1888. Aret før de tok sitt nåværende navn, vant klubben West London Amateur Cup som Fulham Excelsior. De vant dessuten den lokale West London League i 1893, samme år som serien startet. Fulham flyttet inn på Craven Cottage i 1894 og ble profesjonelle fem år senere, da de ble med i andredivisjon i Southern League. De rykket opp til førstedivisjon i 1903. Etter å ha vunnet Southern League to ganger ble klubben med i andredivisjon i Football League i 1907. De skulle holde seg der frem til 1928, da de rykket ned til tredjedivisjon (sør), som hadde blitt opprettet som en del av omorganiseringen av Football League.

De rykket opp til andredivisjon igjen som mestre i 1932, og vant denne divisjonen etter andre verdenskrig , slik at de spilte i førstedivisjon, der de skulle hold seg seg frem til 1952. De rykket ned etter å ha vunnet bare en av 42 kamper 1951-1952 , og spilte så i andredivisjon igjen helt til de rykket opp på nytt i 1959. De mislyktes imidlertid to sesonger på rad i 1968 og 1969, rykket ned fra førstedivisjon og deretter rett ned til tredje. De skulle spille der i bare to ar før de rykket opp i andredivisjon igjen i 1971. I løpet av perioden i denne divisjonen skapte de overskrifter ved å sikre seg store stjerner som landslagsveteranene Bobby Moore og Rodney Marsh, pluss den legendariske George Best.

Under manager Alex Stock kom The Cottagers til finalen i FA-cupen for første gang i historien i 1975, men tapte 2-0 mot West Ham United, et annet London-lag . Så fort de berømte spillernes epoke var over, rykket Fulham ned til tredjedivisjon igjen i 1980. De hentet inn den tidligere angrepsspilleren Malcolm Macdonald, som hadde skapt seg et navn som målscorer for Newcastle United og Arsenal, som manager. Denne mannen, som ble kalt «Supermac », fikk dem tilbake i andredivisjon i 1982, men etter litt dårligere resultater ble han erstattet av sin assistent, Ray Harford, i april 1984. Klubben rykket ned til tredjedivisjon i 1986, og ble deretter rammet av økonomiske problemer. I 1994 spilte The Cottagers i den nye tredjedivisjon - på det tidspunktet det fjerde høyeste nivået i engelsk fotball. Fulhams hell skulle omsider snu i 1997, da Harrods-sjef Mohamed Al-Fayed kom inn som deres nye eier. Han brukte millioner på spillere, utnevnte den tidligere landslagsstjernen Kevin Keegan som manager, og spådde at klubben ville spille i Premier League i løpet av fem år. Keegan ledet laget sesongen 1998-1999 og sørget for opprkk med svimlende 101 poeng. Deretter sluttet han for å bli manager for det engelske landslaget. Paul Bracewell, som hadde jobbet med Keegan, overtok, men fikk sparken før slutten på neste sesong, og ble erstattet av Jean Tigana , tidligere manager for det franske landslaget. The Cottagers fikk nok en gang 101 poeng og rykket opp til Premier League i 2001- for første gang på øverste nivå i engelsk fotball siden 1968.
Fotballreiser og billetter Fulham kamper i London

Selv om alle stadioner i Premier League skal ha bare sitteplasser, fikk Fulham dispensasjon til å ha ståplasser i to år. Men mellom 2002 og 2004 måtte de spille to år borte fra Craven Cottage og dele hjemmebane med naboene Queens Park Rangers mens muligheten for et nytt stadion ble diskutert. Tigana fikk sparken da det var igjen fem kamper av sesongen 2002-2003, og midlertidig manager Chris Coleman reddet dem fra nedrykk og sikret seg stillingen på fulltid. Fulham-supporterne fikk mer a feire da de hørte at de skulle flytte tilbake til The Cottage til sesongen 2004- 2005 , siden styreformann Al-Fayed punget ut med nesten 8 millioner pund for å modernisere stadionet. Klubben kjøpte dessuten tilbake rettighetene til eiendommen, som var blitt solgt til en eiendomsutvikler. Begge ender av de gamle ståplasstribunene ble skiftet ut med overbygde tribuner med bare sitteplasser.

Coleman, som var waliser, ledet klubben til niende-, trettende- og deretter tolvteplass på tabellen, men fikk sparken i april 2007 og ble erstattet av Lawrie Sanchez , tidligere manager for Nord-Irland, som hadde vunnet FA-cupen med Wimbledon. To seiere de fem første månedene av sesongen 2007- 2008 førte til at Sanchez fikk sparken og Roy Hodgson, tidligere manager for Inter Milan, Blackburn Rovers og Finland, ble hentet inn 30. desember 2008.

Hodgesen fikk en oppgave som virket umulig - å hindre at Fulham rykket ned, men tre uventede seiere gjorde at de klarte seg.Manageren ble enda mer populær da han ledet dem til sjuendeplass neste sesong, deres beste plassering noensinne i den øverste divisjonen. Hodgson ledet dessuten laget til deres første finale i en europeisk turnering, da de tapte 2-1 for Atletico Madrid i Europaligaen. Hodgson trakk seg på slutten av sesongen 2009-2010, da han fikk jobb som manager for Liverpool. Mark Hughes, tidligere mnanager for Wales, Manchester City og Blackburn Rovers, tok over i Fulham, men trakk seg på slutten av en sesong der laget kom på åttende plass. Nederlenderen Martin Jol, som tidligere hadde vært manager for Tottenham, ble utnevnt som Hughes' etterfølger midt i 2011, etter å ha sluttet i sin jobb for Ajax Amsterdam i desember året før. Han ble erstattet av sin landsmann Rene Meulensteen høsten 2013, som igjen ble byttet ut med tyske Felix Magath etter bare tre måneder.

Bli med på Fulham kamp i London

Arsenal - Chelsea - Crystal Palace - Fulham - Liverpool - Leeds - Manchester United - Tottenham - QPR - Barcelona - Paris SG - Manchester City

TERMINLISTER PREMIER LEAGUE KAMPER

Terminliste Arsenal - Terminliste Chelsea - Terminliste Crystal Palace - Terminliste Fulham - Terminliste Leeds - Terminliste Liverpool - Terminliste Manchester United - Terminliste Manchester City - Terminliste Tottenham