Hjem >> Fotballreiser Crystal Palace >> Crystal Palace historie

Crystal Palace fakta og historie og berømte spillereHistorien starter på Crystal Palace åpningsside

Historie
Crystal Palace FG ble etablert i 1905 og spilte først i andredivisjon i Southern League, der de avsluttet sesongen som mestere uten å ha tapt en eneste kamp. Under første verdenskrig mistet klubben sin hjemmebane Crystal Palace til militæret, og spilte på friidrettsstadionet Herne Hill i stedet. 11918 flyttet Eagles til The Nest i Selhurst.
Palace vant tredjedivisjonstittelen i 1921 og flyttet tre år senere til Selhurst Park. På slutten av lagets første sesong på denne hjemmebanen rykket de ned til tredjedivisjon (sør).

De holdt seg i den divisjonen til begynnelsen av sesongen 1958-1959, da de ble med i den nye fjerdedivisjon, med George Smith som manager. Under manageren Arthur Rowe kom de på andreplass i 1961, og rykket opp til tredjedivisjon. Tidligere målvakt Dick Graham tok tømmene som manager i 1962 og på slutten av sesongen 1963-1964 ledet han laget opp fra andre plass i tredjedivisjon.
Graham sluttet for å overta i Leyton Orient i januar 1966 og ble erstattet av Bert Head, som hadde vært manager i Bury. Palace havnet på andreplass i andredivisjon i 1968-1969, og rykket opp til høyeste nivå for første gang i historien. Head ble daglig leder i mars 1973, men sluttet i klubben noen få måneder senere. Tidligere Manchester City-manager Malcolm Allison tok over, og etter to nedrykk på rad hadde Eagles havnet i tredjedivisjon til starten av sesongen 1974- 1975. Allison trakk seg i mai 1976.

Terry Venables, som tidligere. hadde spilt på Chelsea, Tottenham og QPR, og som også hadde vært trener, begynte som manager for første gang i Crystal Palace, og etter tre sesonger i tredjedivisjon rykket laget opp til tredjeplass i 1977. Den andre sesongen i andredivisjon endte laget som mestere, og klubben avsluttet sin første sesong tilbake på øverste nivå med en 13. plass.
Klubben slet seg så gjennom to sesonger før de rykket ned fra siste plass på slutten av 1980-1981. Venables hadde sluttet for å begynne i QPR bare noen få måneder inn i den sesongen, og det fulgte så en rekke managere, blant annen en kort tilbakekomst fra Malcolm Allison, en periode med Dario Gradi, der klubben rykket ned, og Steve Kembertok over. Alan Mullery, tidligere manager for Brighton og Charlton, fikk jobben som manager i to sesonger, før Steve Coppell ble utnevnt.
Fotballreiser og billetter Crystal Palace kamper i London

Coppell, tidligere ving på Manchester United og det engelske landslaget, begynte i jobben i juni 1984, to måneder før han selv fylte 29 år. Han fikk raskt et rykte for å sikre seg spillere billig, deriblant den fremtidige angrepsspilleren på det engelske landslaget lan Wright, som ennå ikke hadde begynt å spille i Football League. På slutten av sesongen 1988-1989 vant laget til Coppell, med to mål fra Wright, play-off-finalen mot Blackburn Rovers 3-0 og kom tilbake til høyeste nivå.
Da Eagles ble banket 9-0 av Liverpool i serien, krevde de hevn og slo Liverpool i semifinalen i FA-cupen. I finalen i 1990 møtte de Coppells tidligere lag, United, og Wright scoret to mål i en kamp som endte uavgjort 2-2. Palace tapte omkampen 1-0. Coppell~ suksess fortsatte året etter da Palace kom på tredjeplass I serien og vant Full Members Cup, da de slo Everton 4-1 etter ekstraomganger.
Palace rykket ned fra den nyetablerte Premier League den siste dagen i 1992-1993, da den tidligere stjernen lan Wright scoret mot dem for Arsenal. Coppell trakk seg, og hans assistent Alan Smith ble forfremmet. Eagles rykket opp til Premier League igjen som vinnere av førstedivisjon sesongen etter, men rykket deretter rett ned igjen. Smith fikk sparken.

Supporteryndlingen Coppell kom tilbake som klubbens tekniske direktør, og i februar 1996 fikk tidligere Wimbledon-manager Dave Bassett managerjobben, men sluttet et år senere. Coppell - som hadde sluttet for å bli manager for Manchester City i bare 33 dager - vendte tilbake til Palace, som kom til sluttspillet sesongen 1996-1997. Eagles slo Sheffield United 1-0 med et mål fra David Hopkin, og rykket opp i øverste divisjon igjen, men havnet på sisteplass neste sesong og rykket ned samtidig som stadig større økonomiske problemer rammet klubben.

Italieneren Attilio Lombardo, som hadde vært spillende trener gjennom sesongen, ble værende i klubben da de rykket ned, selv om Terry Venables kom tilbake som hovedtrener i mars 1998. Han sluttet i januar året etter, da Palace ble satt under administrasjon, en situasjon de skulle forbli i gjennom to sesonger. Coppell kom tilbake som manager nok en gang frem til sommeren 2000, da mobiltelefonmagnaten Simon Jordan tok over klubben og ansatte en annen tidligere manager, Alan Smith.
Mens laget kjempet mot nedrykk, fikk Smith sparken da det var igjen to kamper av sesongen, og trener Steve Kember ble utnevnt som midlertidig manager. En seier over Stockport County den siste dagen, takket være et mål fra Freedman, sikret at de holdt seg oppe.

Steve Bruce, tidligere forsvarsspiller på Manchester United, sluttet som Wigan Athletic-manager etter bare to måneder for å ta over rollen i Palace før sesongen 2001-2002. Men selv om laget gjorde det bra, forlot han Selhurst Park etter bare tre måneder for å begynne i Birmingham City.
Ironisk nok var det Trevor Francis, som i sin siste jobb hadde vært manager for Birmingham, som tok over jobben i Palace før han i desember 2003 ga plass til lain Dowie, som hadde vært manager i Oldham Athletic. Dowie ledet laget til playoff-finalen i 2004, der de slo West Ham 1-0 med et mål fra NeiI Shipperley, og dermed vendte tilbake til Premier League. Nok en gang rykket Eagles ned etter bare en sesong, noe som ble avgjort den siste dagen i sesongen.

Det kom til enighet om at Dowie skulle slutte i klubben i mai 2006, etter at Palace tapte mot Watford i semifinalen i play-off. Peter Taylor, tidligere ving på Palace og manager for det engelske U-21-landslaget, ble utnevnt som sjef, men fikk sparken etter 16 måneder, mens laget kjempet mot nedrykk. Neil Warnock, som tidligere hadde ledet Sheffield United til Premier League, ble manager i oktober 2007. Palace kom til play-off, men tapte i semifinalen mot Bristol City.

Warnock kjempet mot økonomiske begrensninger, forbud mot kjøp og salg av spillere og at klubben ble satt under administrasjon. Pengemangelen førte til at han sluttet for å begynne i QPR, mens tidligere QPR-manager Paul Hart fikk i oppgave å holde Palace i Championship. En uavgjort kamp med 2-2 mot Sheffield Wednesday den siste dagen gjorde at Palace akkurat klarte seg.

Hart sluttet da de nye eierne, CPFC 2010, overtok, og tidligere Skottland-manager George Burley ble manager i mars 2010, men fikk sparken i 2011. Da ble Dougie Freedman midlertidig manager, assistert av Lennie Lawrence. En uavgjort kamp mot Hull City den siste dagen gjorde at laget holdt seg i serien.
Freedman forlot Selhurst Park i oktober 2012 for å overta i Bolton Wanderers. Den erfarne lan Holloway, som hadde hjulpet Blackpool til Premier League og ble værende hos dem etter at de rykket ned, ble ny manager i november 2012. Han ledet Eagles til femteplass og til play-off i Championship i 2013, der de slo Watford 1-0 i finalen. Holloway måtte imidlertid forlate Palace høsten 2013 etter en dårlig poengfangst. Han ble erstattet av tidligere Stoke-sjef Tony Pulis.

Fotballreiser Crystal Palace kamper

 

Arsenal - Chelsea - Crystal Palace - Fulham - Liverpool - Leeds - Manchester United - Tottenham - Barcelona - Paris SG

TERMINLISTER PREMIER LEAGUE KAMPER

Terminliste Arsenal - Terminliste Chelsea - Terminliste Crystal Palace - Terminliste Fulham - Terminliste Leeds - Terminliste Liverpool - Terminliste Manchester United - Terminliste Manchester City - Terminliste Tottenham