Hjem >> Fotballreiser Arsenal >> Arsenals historie

Arsenal fakta, historie og berømte spillere


Historien starter på Arsenals åpningsside.

Herbert Chapman tok over som manager for Arsenal i 1925, til tross for at han hadde spilt for Tottenham, klubbens rivaler fra Nord-London. Under hans ledelse startet klubbens suksess med et brak med seier i FA-cupen i 1930.
George Allison tok opp tråden etter Joe Shaw og Herbert Chapmann som manager for Arsenal i 1934. I løpet av 279 kampene han satt med ansvaret, tok Gunners ytterlige to divisjonstitler, vant FA-cupen en gang og vant i tillegg Charity Field. Allison hadde aldri spilt profesjonell fotball, men likevel ble han den manageren i klubben som satt lengst og hadde ansvaret for legendariske spillere som Cliff Bastin - som ble lagets toppscorer - og Ted Drake, nok en suksessrik angrepsspiller.

George Allison trakk seg fra stillingen som manager i 1947 for å la den tidligere spilleren Tom Whittaker overta. Whittaker hadde spilt for Arsenal fra 1919 til 1925 og var manager fra 1947 til 1956. Han hadde vært trener under både Chapman og Allison, og førte laget til ytterlige to titler og nok en seier i FA-cupen. Han døde av hjerteinfarkt i 1956, 58 år gammel. JackCrayston, George Swindin og Billy Wright var de tre neste managerene, men ingen av dem oppnådde suksess for Arsenal mellom 1956 og 1966.

Allison trakk seg fa stillingen for å la den tidiigere spilleren Tom Whittaker overta. Whittaker hadde spilt for klubben fra 1919 til 1925, og var manager fra 1947 til 1956. Han hadde vært trener under både Chapman og Allison, og førte laget til ytterlige to titler og nok en seier i FA-cupen. Han døde av i hjerteinfarkt i 1956, 58 år gammel. Jack Crayston, GeorgeSwindin og Billy Wright var de tre neste managerene, men ingen av dem oppnådde suksess mellom 1956 og 1966.

Denne tilbakegangen førte til at Bertie Mee, som hadde vært lagets fysioterapeut, ble ny manager. Han satt fra 1966 til 1976, vant både lligacupen og FA-cupen i 1971, og Arsenal ble den gang det fjerde laget som hadde greid den bragden.
Undere hans ledelse vant også laget sitt første europeiske trofe i 1970, Messebycupen. Mee, som døde i 2001 i en alder av 82 år, fikk i 1984 Den britiske imperieordenen for det han hadde gjort for fotballen. Han ledet Gunners gjennom mer enn 500 kamper før han sluttet.

Terry Neill fra Nord-Irland, som hadde vært forsvarsspiller for Arsenal mellom 1959 og 1970, tok over som manager i 1976. Han hadde allerede vært manager for Hull City, Nord-Irland og Tottenham, og kom til tre finaler i FA-cupen etter hverandre med Arsenal i 1978, 1979 og 1980. Han var bare 41 år da han fikk sparken av styret i 1983. Det beste han hadde oppnådd i divisjonsspillet var en tredjeplass.

En annen tidligere Arsenal-spiller, Don Howe, som var trener under både Mee og Neill, tok over som midlertidig manager i desember 1983. Han fikk managerjobben på permanent basis i april året etter, og var ansvarlig for å få frem den fremtidige kapteinen Tony Adams. Han gikk av i 1989, da han ikke hadde vunnet noe trofe. Den tidligere spilleren George Graham, som hadde vist sitt potensial som manager i Millwall, vendte tilbake til Highbury og hadde i løpet av 12 måneder vunnet ligacupen.

Graham var kjent for å være tilhenger av disiplin, og var også ansvarlig for at klubben ble kjent som «1-0 til Arsenal» eller «boring Arsenal», siden de var kjent for å forsvare seg iherdig så fort de hadde scoret. Den siste dagen i sesongen 1988-1989 vant laget til Graham ligatittelen på dramatisk vis i Liverpool. Arsenal måtte vinne med to mål på Anfield - og de sikret seg tittelen med seier 2-0. Det siste målet kom i tilleggsminuttene etter at de 90 minuttene hadde gått.
Terminliste Arsenal kamper

I1991 ledet Graham laget nok en gang til topps, og han plusset på nok en ligacupseier i 1993, i tillegg til FA-cupen og cupvinnercupen i 1994. Han fikk imidlertid sparken i 1995 etter en skandale med ulovlige utbetalinger. En granskning i FA konkluderte med at Graham var skyldig i å ha mottatt penger som en del av en overgangsavtale, og han ble utestengt fra fotball i et år. Han kom senere tilbake som manager for Leeds og Tottenham. En annen skotte, Bruce Rioch, som hadde spilt for en rekke klubber og vært manager for Torquay, Seattle, Middlesbrough og Millwall, kom fra Bolton i juni 1995 og førte laget til femteplass. Han fikk sparken rett før starten på sesongen 1996-1997, etter en konflikt i styret. Det førte til at franskmannen Arsene Wenger overraskende ble utnevnt til Arsenals neste permanente manager i oktober 1996. Den nye sjefen var relativt ukjent, og kom til Highbury fra det japanske laget Nagoya Gram pus, etter en kort periode i Monaco.

I Wengers første fulle sesong som sjef ledet han laget til seier i både ligacupen og FA-cupen, og Gunners gjentok denne imponerende bragden i 2002. Det fulgte en ny seier i FA-cupen i 2003, fulgt av en bragd som neppe vil bli gjentatt i moderne tid - Wengers lag gikk gjennom hele sesongen g fortsatte ut i neste sesong uten tap, helt til de nådde et rekordhøyt antall på 49 ligakamper uten å tape. Det gav dem navnet «The lnvincibles». De tok nok et trofe i 2005, med en fjerde seier i FA-cupen, men så fulgte en ufruktbar periode for laget fra Nord-London.

I løpet av sin tid som manager har Wenger fullstendig endret klubbens tenkemåte og fremtid. Han har skapt et angrepslag som spiller interessant fotball og er blitt kvitt «1-0 til Arsenal». Han innførte en hel rekke utenlandske spillere i Premier League og gjorde andre til verdensstjerner. Spillere som Patrick Vieira, Thierry Henry, Cesc Fabregas og mange andre var relativt ukjente da de kom til Highbury , men forlot Arsenal som berømtheter. Han gjorde kloke innkjøp og ga klubben et godt økonomisk fotfeste - som var avgjørende for å bidra til å finansiere flyttingen til det fantastiske, spesialbygde Emirates Stadium i 2006. Wenger ble kritisert av enkelte i Arsenals tilhengerskare i løpet av de årene de ikke vant trofeer, og i dårlige perioder resultatmessig, men han har holdt på sitt og nektet å få panikk eller punge ut enorme summer for å kjøpe berømte spillere. Han har også planlagt for fremtiden ved å kjøpe unge stjerner som Thea Walcott, Aaron Ramsey og Alex Oxlade-Chamberlain mens de fortsatt var tenåringer, samtidig som han har fått frem unge spillere fra klubbens eget fotballakademi.
Reis på fotball i England

Bli med på Arsenal kamper i London

Arsenal - Chelsea - Crystal Palace - Fulham - Liverpool - Leeds - Manchester United - Tottenham - QPR - Barcelona - Paris SG

TERMINLISTER PREMIER LEAGUE KAMPER

Terminliste Arsenal - Terminliste Chelsea - Terminliste Crystal Palace - Terminliste Fulham - Terminliste Leeds - Terminliste Liverpool - Terminliste Manchester United - Terminliste Manchester City - Terminliste Tottenham